Възможно ли е да се задължат търговците да осигурят възможност за плащане

...
Възможно ли е да се задължат търговците да осигурят възможност за плащане
Коментари Харесай

Имаме ли право да откажем да си платим сметката, ако нямаме издадена касова бележка

Възможно ли е да се задължат търговците да обезпечат възможност за заплащане с ПОС терминал на всички места? Имаме ли право да отхвърляме да си платим сметката, в случай че нямаме издадена касова записка? Тези тематики разяснява Георги Василев пред NOVA, старши икономист в  " Отворено общество ". 

" Всъщност това го има в плана за закон на бюджета, в преходните и заключителни разпореждания. Пише, че в случай че не е публикуван фискален бон, може да откажем плащане и да си тръгнем ", сподели Василев. 

За предпочитане е концепцията за законен отвод на заплащане да бъде тествана първо в по-ограничен мащаб и по-късно да се практикува в народен. Подобни дейности може да разсънят гражданското общество, счита икономистът. 

По въпросът за заплащането на заплатите на чиновниците по банков път и разплащането с ПОС терминал, Василев разяснява, че е изцяло допустимо. И акцентира, че в повечето случаи нежеланието за сходни дейности от страна на работодателя посочва укриване на приходи. 

" Бих подкрепил такива оферти. В бижутерските магазини, да вземем за пример, където средната стойност на една покупка е 4-цифрено число, е несериозно да се каже, че няма ПОС терминал или че е развален. И то нормално се " скапва "  след 20 ч. вечерта, когато към този момент е ясно, че данъчната администрация не работи. Може би е добра концепция да се вършат данъчни инспекции именно там, където ПОС терминалите се  " скапват ", сподели още Василев. 

Време е страната, работодателите, бизнесът и синдикатите да се схванат да спрат укриването на обороти и доходи, а в подмяна да получават някакво облекчение от страната, например по-ниска ставка, предложи икономистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР